Vinverdenens dogmefilm
Naturvin er, efter vores mening, lidt vinverdenens dogmefilm. Naturvin giver intense specielle oplevelser, som giver lidt følelsen af inderlighed og ægthed men man må finde sig i at ”kameraet” ryster lidt indimellem og at ”lyssætningen” ikke er optimal, for at få de helt unikke, intense, ærlige og ikke mindst, en uforskønnedt vinoplevelse.

Vi har bestemt også smagt naturvine, hvor oplevelsen havde meget tilbage at ønske. I naturvin er der ingen tilsætning, ingen indgriben med udefrakommende faktorer, hvorfor vinene gærer via den naturligt forekommende gær; naturgær (den gær der naturligt er i vinmarken og vinhuset), spontan gæring, ingen smagsgivning via fade af egetræ ej heller filtrering eller klaring. Det kan give en magisk oplevelse, men også oplevelsen af, at en vin tog en ikke tilsigtet vej!

Vintrends
Der sker hele tiden noget indenfor vinbranchen, og også indenfor naturvin. Vi har set naturvine der har været på træfade og tilsat sulfit – men det bliver stadig kaldt naturvin. Så måske svinger pilen hen mod at mange flere vine bliver lavet på en mere “naturlig” måde, hvilket er en virkelig god vej, synes vi.

For trenden med naturvin opfatter vi desuden som et vink til os alle om, at mange vine er blevet for kemiske og unaturlige, og at det ikke ser ud til, at der kommer regler for mærkning af dette på vinene lige foreløbig! Ej heller at vinhusene laver en frivillig ordning – det har vi spurgt flere vinhuse om, men det mener de ikke er den rette vej at gå lige nu – de vil hellere at lovgivningen ændres.


Reglerne for vin/alkohol
 er nemlig helt anderledes end for alle andre fødevarer. Hvis der er over 1,2% alkohol, skal der kun stå allergener på etiketten, ikke alt det andet der er tilladt at tilsætte.
Og så skal der stå nogle få andre ting, som fx oprindelse, alkohol procent, sukkermængden for bobler – ord som: Brut Nature mv.

– kom ind i Grapeland og få en snak om vin og naturvin.
Vi har i lige nu 4 naturvine (som vinhuset kalder naturvin) og masser af vine, som er en my fra at være naturvine, mange af vores vinhuse vil ikke kalde det naturvin, men som de siger  “vi laver naturlig god vin”, for de har altid lavet vinen på den naturlige gær, spontangæret og fulgt den naturlige process.

En af vores vinbønder, Jaume fra Priorat, siger: “I listen to what the wine ask me to”.

OBS: Sulfit er der naturligt i alle vine, de skal mærkes, hvis der er tilsat sulfit.

Citat fra reglerne: “Vin er som andre alkoholholdige drikkevarer med et alkoholindhold på mere end 1,2 % undtaget fra fødevaremærkningsreglernes krav om ingrediensliste og næringsdeklaration” – Læs hele regelsættet her på Fødevarestyrelsens hjemmeside.