Vin er en del af måltidet – en vigtig del hvis du spørger os:)
Når du parrer vegetarmad og vin, er det helt samme ting du skal fokusere på, som når du sætter mad til retter med kød. Fx går mad med hvidløg og mange krydderurter godt med vin. det samme gør grønt der er grilledt eller stegt i olivenolie på panden.
At sætte mad og vin sammen kan give vilde smagsoplevelser, når det matcher, komplementerer eller supplerer hinanden. Så har du lyst til unikke smagsoplevelser, så prøv at kombinere en ret med en vin, der løfter både vin og mad til nye smagshøjder.
Men drik endelig en kraftig rødvin til salaten hvis du har lyst – hvis du kan li’ begge dele, kan det ikke gå galt:)
Vin og mad er en guddommelig kombination, der hjælper smagene frem i hinanden
Det er klassisk at ”følge” maden i smagen: kraftig vin til kraftig/umami mad, let vin til lette retter, høj alkohol procent til at stå op mod fedme i maden, sød vin til søde retter, vine med syre til fiskeretter og lokal vin til retter fra et området.
Men man kan også vælge en vin der går helt modsat, og give maden modspil og tilføre ekstra finesser med fx syre og friskhed til tunge retter eller sød vin til stærk mad.
Det er de stærkeste smagsgivere i maden, som bør parres eller komplimenteres af vinen
Det spiller oftest en større rolle smagsmæssigt, hvad der er af tilbehør, krydring og tilberedningsmetoden, end om hvilken slags kød/fisk det er. Så det er præcis samme udgangspunkt, når du sætter vine til vegetar/vegansk mad.
Tag et overblik over maden som helhed:
Hvad er hovedrollen i retten/smagen, og hvad kunne være dominerende og trænge til et med- eller modspil?
Så det er egentlig mere tilbehøret der tæller., og husk at smagen i hverken maden eller vinen bør overdøve den anden.
Er det grillet eller kogt?
Er der mange krydderier, hvidløg, chili eller er det en mere blid smag?
Er der meget fedme i retten, syrlighed, bitre noter fra fx salat eller kål?
Umami fra fx svampe eller sort hvidløg?
Du kan også tage udgangspunkt i disse retningslinjer:
Sødt med sødt, bittert med syre, syre med syre.
Mach farven i maden med farven i vinen (fx går rødvin godt til tomatretter), sammenkogte krydrede retter med tomat.
Smage i maden der er vigtige at tage højde for: krydderier, krydderurter, stærke smage (fx chili eller wasabi), fedmen og naturligvis smagene surt, salt, bittert og sødt.
Så hvis maden mangler syre – er det nemt at tilføre syre til måltidet via vinen
Prøv:
- Cava til kålretter, friteret grønt, gazpacho eller en kold hvidløgs, mandelsuppe
- En let, krydret og syrlig rødvin til retter med tang
- Tør rosé til stærk mad, en cremet risotto med svampe eller retter med trøfler
- Fadlagret hvidvin til retter med nødder og/eller asparges – eller mens du laver maden:)
- Kraftig rødvin til retter med fennikel
- Orangevin til grillet mad
Her er et par konkete forslag til vine og vegetarmad:
Find opskrifter på lækre vegetar/veganske retter i menuen VEGE
Vinene er min egen import i mit firma Grapeland – læs mere om de enkelte vine ved at klikke på foto af vinen.
Du er altid velkommen i butikken med spørgsmål om vin & Vege.
Eller skriv en mail eller ring – se her